Exproof Nedir?

Exproof kelimesi, patlatmaya karşı korunmak anlamını taşımakla birlikte, teknik olarak da patlayıcı ve tehlikeli mekânlarda kullanılan elektrikli ürün veya donanım olarak nitelendirilmektedir. Bu hususta müşterilerden sıklıkla duyduğumuz “exproof nedir?” sorusu gelmektedir. Bu durumda kullanılan elektrikli ekipmanlar genel anlamda exproof elektrikli aletleri olarak tanımlanmaktadır. Exproof elektrik ürünleri üretimi yapan üreticilerin uluslararası Ex standartları gereği çalışmalar yürütmeleri gerekmektedir. Şimdi de Ex-proof nedir? Konu başlığı altında asıl konumuza giriş yapalım:

Exproof Asilsan Mühendislik

Elektrik Aygıtları Farklı Olması

Patlayıcı mekânlarda kullanılan elektrik aletlerinin çıkarmış olduğu kıvılcımlar, bu ortamlarda büyük sıkıntı yaratmakta ve büyük patlamalara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle bu gibi işletmelerinin veya mekânların kullandıkları elektrik aygıtlarının farklı olması oldukça önem arz etmektedir. Tehlikeli mekânlarda kullanılacak olan cihazların mutlak suretle Exproof olması gerekmekte ve kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Exproof Kelimesinin Anlamı

Exproof; Explosion Proof kelimesinin kısaltılmış şekli olup, kısaca Exproof ne demek türkçe anlamı, patlamaya karşı korunmak olarak nitelendirilmektedir. Bu anlamda patlayıcı riski bulunan mekânlar, İngiliz sanayi bölgesinde tarafından Explosion Protection olarak adlandırılırken Alman sanayi çevresinde ise Explosionsschutz olarak nitelendirilmektedir.

Exproof Ürünler ve Yapılan Uygulamalar 

Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan exproof, ayrıca zorunlu olarak kullanılması gereken yerlerde mevcuttur. Petrol, petrolden meydana getirilmiş çeşitli ürünler, rafineriler, depolama, dolum ve boşaltım platformları ve rıhtımlar gibi… Exproof ürünler ve yapılan uygulamalar şu şekildedir: Ham petrol ve gaz pompalama hizmeti vermekte olan kapalı işletmelerde, petrol ürünleri ve sıvılaştırılmış gaz nakliyelerinde, doğalgaz, LPG, uçak tamirinde ve bakım işlemlerinde de etkin rol oynamaktadır. 

Exproof nerelerde kullanılır? konusu daha detaylı ele alındığında, söz konusu mekânların büyük yemekhanelerinde de etkili olmakta çoğunlukla exproof fan kullanımlarına rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra exproof, kömür madenleri işletmelerinde, yeraltı ocaklarında ve çeşitli tahıl ürünlerinin depolandığı mekânlarda, un ve şeker fabrikalarında, çimento üretimi yapan fabrikalarda kullanılmaktadır. Özellikle kapalı alanlarda tercih edilen ve kullanımına oldukça önem verilen bu ürünler, sunta, kereste, mobilya ve bu gibi imalathanelerde de etkin bir şekilde kullanılmakta, tercih edilmektedir. 

Exproof Nedir

Oldukça geniş kullanım alanlarına sahip olan exproof, genellikle kimyasal ürünlerin yoğun bir şekilde bulunduğu gübre imalat fabrikalarında, alkollü içecek imalatlarında, boya üretim tesislerinde, boya hammaddelerinin yapıldığı ve hammaddelerin korunduğu depolarda, mühimmat ve patlayıcı yapılan mekânlarda kullanımına öncülük verilmektedir.

Exproof Kullanımına Neden Özen Göstermeliyiz?

Kapalı alanlarda ve bilhassa kimyasal ürün imalatlarının gerçekleştirildiği mekânlarda kullanılan Exproof, bu alanlarda kullanılmadığı takdirde elektrik ürünleri ve ekipmanlarının çalışmaları esnasında kıvılcımlar yayılabilmekte ve bu durum söz konusu ortamlar için büyük sorun yaratabilmektedir.

Bunun sonunda maalesef ki can kayıpları, çeşitli hastalıklar ve ciddi yaralanmalar söz konusu olabilecektir. Exproof nedir sorusunun yanında Exproof kullanımına neden özen göstermeliyiz? Başlığı altında değinilmesi gereken en önemli konu, exproof kullanımlarının olası patlamaları önlemesidir. 

İşletmelerde veya mekânlarda exproof kullanımına öncelik verilmeli ve tehlike arz eden imalat alanlarında kullanılan elektrik aletlerinin birbirinden farklı olmasına dikkat edilmelidir. Bir başka deyişle tehlikeli alanlarda kullanılması gereken ilk ve en önemli cihaz, exproof olmalıdır.

Ex-proof Fiyatları

Exproof aydınlatma ürünleri, patlama riski yüksek alanlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş araçlardır. Bu yönüyle geniş kullanım alanına sahip olan ürünler, farklı ihtiyaçlara cevap vermek üzere çeşitlenmektedir. Exproof ürünler ve çeşitleri bu kapsamda fiyatlar üzerinde etkili olmaktadır. Uzun ömürlü kullanım garantisi bulunan exproof armatür fiyatı ve ihtiyacınıza yönelik tasarlanan ex-proof fiyatları için web sitemizde yer alan ürün seçeneklerimizi inceleyebilir, ihtiyacınız olan ürünler için fiyat teklifi alabilirsiniz. 

Exproof Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Patlama riski bulunan bölgelerde kullanılmak üzere geliştirilmiş Exproof malzeme ve Exproof aydınlatma ürünleri, diğer ürünlerin aksine farklı çalışma sistemine ve özelliklere sahiptir. Bu yönüyle ürünlerin üzerinde ‘Ex’ ibaresi bulunur ve sertifikalı olarak kullanıma sunulur. Daha detaylı ele alındığında exproof hakkında bilmeniz gerekenler arasında;

  • Zengin ürün çeşitliliğine sahip ürünler, kullanılacak alana göre seçilmeli ve ürün seçiminde birçok kriter göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Ürün özellikleri incelenirken exproof kablo nedir ve kablo koruyucu, kablo rakorları hakkında bilgi almalı, seçim yapılacak ürünün özelliklerine hakim olunmalıdır.
  • Ürün seçiminde, çalışma ortamındaki sıcaklık ve yüzey sıcaklıkları, dikkat edilmesi gereken ilk kriterler olmalıdır.
  • Sahip oldukları çalışma prensipleri sayesinde yaşanabilecek her türlü kaza ve olumsuzlukta sistemi korurlar.
  • Hasar görmemesi ve alev almamaları sayesinde karşılaşılabilecek sorunları minimalize eder, herhangi bir can ve mal kaybının önüne geçer.
  • Bu özellikleri sayesinde, riskli sayılabilecek işletme, fabrika, kömür madeni, ilaç ve gıda sanayinde kullanılması önemlidir.

Patlayıcı Ortam Nedir?

Sanayi tesisleri, sayısız çalışana istihdam sağlamasının yanı sıra ülke ekonomisi içinde yüksek oranlarda katkı sağlayan alanlardır. Bu alanlar arasında çeşitli gıda ve ilaç sanayi, ekmek, şeker ve mobilya fabrikaları, doğalgaz, petrol ve türevleri ile kömür madenleri sayılabilir. Bu çalışma alanlarında kullanılan elektrik sistemleri ve tesisatları, patlama veya arıza oluşturmaya son derece müsaittir. Çalışma esnasında patlama riski söz konusu olan bu sistemlerin bulunduğu alanlar, patlayıcı ortam olarak tanımlanabilir. Patlayıcı ortamın oluşabilmesi için aşağıdaki üç unsurun bir araya gelmesi gerekmektedir. Bunlar;

  • Patlayıcı, yanıcı gaz, toz, buhar
  • Oksijen yani hava
  • Patlamayı ateşlendiren bir güç kaynağı veya kıvılcım 

Asilsan Mühendislik Exproof

Gazlar

Hava ile karıştığında patlayıcı hale gelen gazlar, herhangi bir ufak tetikleme ile patlamaya müsaittir. En çok bilinen ve karşılaştığımız patlayıcı gazlara örnek olarak LPG, doğalgaz, hidrojen ya da asetilen gazlar verilebilir. Gazların patlama riski oluşturabilmesi için hava ile karışım oranı önemlidir. Bu oran, alt ve üst patlama sınırlarını belirler. Evrensel olarak ifade edilen LEL yani patlama alt sınırı, çalışma ortamında alınabilecek tedbirler için önem arz eder.

Sıvılar

Yanıcı ve patlayıcı maddelerden bir diğeri sıvılar olmaktadır. Sıvı patlayıcı maddelere örnek olarak benzin, mazot ve tiner verilebilir. Sıvılar buharlaştığı zaman havaya karışır ve patlama ortamı oluşur. Bu patlama ortamının oluşmasında ise sıvıların buharlaşma oranı yani ortam sıcaklığı önemlidir. Gazlardaki LEL değeri ile benzer bir özellik gösteren Flash Point yani parlama noktası, sıvıların tehlike derecesini belirlerken aynı zamanda alınacak önlemler için önemli bir kriterdir.

Katı Maddeler, Tozlar

Hava oksijeni ile karışan tozlar, ince bir tabaka halinde toz bulutu oluştururlar. Tesisin ve çalışma alanının üzerini kaplayan bu toz bulutu, dışarıdan gelen ya da içeriden oluşan ısınma sonucu patlamaya müsait olabilir. Toz bulutunun patlamaya sebebi genellikle, toz içinde yer alan patlayıcı maddenin akkor halini alması ile patlama oluşturmasıdır.

Ateşleme Kaynakları

Patlayıcı ortamın oluşmasında yanıcı madde ve oksijenin yanı sıra en önemli unsurlardan biri ateşleme kaynaklarıdır. Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin oksijen ile teması tek başına patlama oluşturmaz. Bu aşamada bir tetikleyici yani ateşleme kaynaklarına ihtiyaç vardır. Enerji birikimi ve enerji boşalması oluşturabilecek her türlü kaynak, patlama oluşturabilir. Bu kaynaklar arasında; Elektrik kıvılcımı, mekanik sürtünme, statik elektriklenme ve ısınan yüzeyler, patlama için tetikleyici olabilir.

Patlamadan Korunma

Herhangi bir maddi – manevi hasar, can ve mal kaybı yaşamamak adına, patlayıcı ortam oluşturabilecek unsurların bir araya gelmemesi gerekmektedir. Bu kapsamda geliştirilen exproof ürünler sayesinde yangın ve patlama gibi ciddi tehlikelere karşı önlem almak mümkün. Patlama riski oluşabilecek sanayi alanlarında exproof lamba ve aydınlatma ürünleri kullanmak, patlamadan korunma noktasında son derece önemlidir. Patlama riskini minimuma indirebilecek aydınlatma tipi,  exproof lamba nedir sorusuna cevap olarak verilebilir. Bu ürünler, sahip oldukları gelişmiş özellikler sayesinde patlama risklerini ortadan kaldırarak ortamın aydınlatılmasını sağlamaktadır.

Görüşmeyi Başlat
1
WhatsApp Hattına Bağlan
Asilsan Mühendislik A.Ş.

Whatsapp'tan bize ulaşabilirsiniz. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapılacaktır.